Știați că?

Știați că?

hartă vremea știri foto
se încarcă vremea...

GHELINŢA 

« PRIMA PAGINĂ

 

Localitatea Ghelința este situată în marginea estică a județului Covasna.


Prima atestare documentară datează din anul 1567, dar descoperirile arheologice făcute aici demonstrează existența omului în această zonă, mult înainte. Săpăturile au descoperit un celt de bronz și două verigi de lut aparținând epocii bronzului, o brățară în spirală, trei fibule și un lanț (rupte) și monede republicane romane, unele cu legenda Provincia Dacia. În anul 1875, pe un câmp s-a găsit într-un vas de lut, un tezaur de 200 tetradrahme de Thasos aparținând unei așezări dacice.

Sub biserica romano-catolică, gotică, construită în secolul al XIII-lea, s-au semnalat substrucții romanice. Nava actualei biserici aparține celei romanice, care în epoca gotică a primit un altar poligonal.

Obiective turistice

  • Biserica Romano-Catolică Sf. Emeric este un monument deosebit de valoros, datorită zestrei sale artistice. Ca arhitectură prezintă o navă tăvănită și un cor gotic cu absidă poligonală și boltă pe nervuri, fiind un exemplu tipic de mică biserică de sat din Transilvania secolului al XIV-lea. Pereții navei păstrează un ansamblu de pictură murală gotică de o mare bogăție (cca 1330) reprezentând scene din ciclul cristologic, legenda regelui Ladislau, "Judecata de Apoi" etc. Plafon casetat de stil renascentist, decorat cu motive heraldice și florale (1628). Monument restaurat în 1972.
  • Biserica Ortodoxă, construită în anul 1880
  • Biserica Romano-Catolică, secolul al XIX-lea


 

Să vizitezi Biserica Romano-Catolică din Ghelința

O biserică care datează din secolul al XIII-lea, Biserica din Ghelința este un monument istoric din Covasna care merită vizitat. Biserica face parte din patrimoniul UNESCO și a fost ridicată în onoarea Sfântului Imre. Ne-a surprins prin picturile murale din interior, executate în anul 1330 și care înfățișează legenda Sfântului Ladislau și scene din viața lui Iisus Hristos. În biserică este prezent și un obiect vechi de 1400 de ani: fântâna pentru botez.

Newsletter Urmărește-ne
Fii la curent cu cele mai noi oferte, știri și evenimente

Centru de informare turistică Ojdula

RO - jud. Covasna, Ţinutul Secuiesc
Ojdula, Str. Nagy Ag
+40 267 346 555
office@visitojdula.ro
www.visitojdula.ro

Program: H-P: 8:00 - 16:00

Aveţi nevoie de ajutor?
Contactaţi-ne cu încredere!

Copyright Visit Ojdula 2015. Toate drepturile rezervate. Powered by Tourist Informator